Tävla med barn och ungdom
Vad är en tävling?
Att åka på tävling innebär inte att du måste tävla. Ungefär hälften av deltagarna på tävlingar tävlar inte, utan deltar i s k öppna motionsklasser.
Träningen går ut på att skapa förutsättning för att kunna tävla - men tävlandet skall ske på barnets villkor.
Tävlingar kan vara nationella (öppna för alla i hela landet), distrikts- (öppna för medlemmar i distriktets klubbar) eller klubb-/närtävlingar.
Varför åker vi på tävling?
Träning i all ära men att delta i tävlingar, oavsett om du tävlar eller springer motionsklass, är det bästa sättet att få uppleva orienteringens tjusning. Här deltar ung som gammal, elit som motionär.
Nationella tävlingar med 500-1000 deltagare är något av orienteringens absoluta höjdpunkter. Kartor och banor är i toppklass, klubben sitter samlat vid arenan, det finns servering mm på plats. Här är det högst troligt att du kommer att stöta på någon ur Sverigeeliten - och därmed också världseliten.
Även om du väljer en öppen bana på tävling springer du på riktigt och utvecklas också på riktigt.
Att åka på tävling är en bra familjeaktivitet, det finns banor för alla, "miniknat" och barnpassning för de allra minsta. De nationella tävlingar vi oftast åker till genomförs i Stockholmsområdet eller i angränsande distrikt.
Vi försöker alltid samåka eller köra tillsammans till tävlingarna - och sitta tillsammans på arenan.
Du måste inte springa i samma klass varje tävling. Du kan t ex välja att tävla i åldersklass på en tävling - och springa en öppen bana på nästa.
Anmälan till tävling
Anmälan till tävling görs som regel ca 1-2 veckor innan tävlingsdagen i anmälningssystemet Eventor.
För att få ett konto hos Eventor behöver du vara medlem i klubben och dina korrekta uppgifter behöver finnas inlagda i IdrottOnline/KanslietOnline. För svenska medborgare innebär detta att man måste ha ett fullständigt personnummer (inkl. 4 sista siffrorna), hemadress samt en e-post registrerad dit inbjudan till kontot kan skickas.
Om du behöver hjälp med att aktivera ditt Eventor-konto eller har glömt ditt lösenord, mejla Anette Lantz. I retur får du ett inbjudningsmail med inloggningsnamn och lösenord.
Eventor har adressen http://eventor.orientering.se. Där loggar man in med det användarnamn och lösenord man fått. Observera att det kan ta någon dag innan det fungerar.
Om du uteblir från en tävling som du anmält dig till så får du själv betala anmälningsavgiften.
Att välja klass
I orientering kan du tävla i antingen åldersindelade klasser (åldersklasser) eller i öppna klasser.
I de öppna klasserna behöver du inte vara ansluten till en förening och du kan anmäla dig direkt ute på tävlingen.
I de åldersindelade klasserna behöver du vara ansluten till en förening och anmäla dig på förhand.
Åldersklasserna är uppdelade i damer (D) och herrar (H). Siffran efter D/H anger tillåten ålder. I klasser upp till 21 får även yngre delta och ner till 21 även äldre. I D/H21 får alla oavsett ålder delta. I åldersklasserna D/H18-80 anges beräknade segrartider för samtliga distanser. I åldersklasserna D/H10-16 samt D/H85-95 anges beräknade segrartider för sprint, samt banlängder för
medel- respektive långdistans.
Läs mer om Klasser, svårighetsnivåer, beräknade segrartider, samt banlängder
Starttid och avresa
Din starttid för tävlingen hittar du på tävlingens Eventor-sida. Om du inte kan göra detta så prata med någon av oss ungdomsledare så kan vi hjälpa dig. På samma ställe som du hittar startlistan hittar du även ett program (PM) för tävlingen. Där står också var tävlingen går och hur man tar sig dit.
På tävlingsdagen åker du antingen med din familj eller så kan du ordna plats i bil med någon klubbkompis som också är anmäld till tävlingen. Till många tävlingar i Stockholms-området går det även att åka kollektivtrafik.
Som förälder ser vi gärna att du följer med och tittar, eller ännu hellre, själv prövar en öppen motionsbana.
Parkering
Parkering sker i allmänhet på gärden eller åkrar, ibland på industriområden eller andra större ytor. Där anvisas du plats och betalar parkeringsavgift (oftast ca 20 kr, kontant eller Swish). Från parkeringen är det en sträcka att gå till arenan där också målet är beläget.
Tävlingsplatsen ”Arenan”
När du kommer fram till Arenan så hittar du OK Österåker genom att leta efter vår flagga som vi ställer upp för att alla OKÖ:are skall samlas på en och samma plats.
Till start
Starten ligger ofta en bit från själva Arenan. Avståndet till start står alltid att läsa i PM, vanligen så är det mellan 500 m till 2 km till start. Det är alltid skyltat och snitslat till start, Ibland finns flera startplatser och då är det snitslat med olika färger. Se till att du går till rätt start och att du ger dig iväg i tid. Man behöver minst 20 minuter för att ta sig till start om den ligger 1,5 km bort. Fråga gärna någon annan i klubben om du känner dig osäker.
Springer du i åldersklass beger du dig till startplatsen i god tid. Springer du i öppen klass har du fri starttid och kan bege dig till starten när du vill.
Vid startplatsen
Vid startplatsen letar du upp den startfålla som är märkt med “din” klass. Här skall du också “tömma” och “checka” din löparbricka om detta inte redan gjorts på väg till startplatsen.
Springer du åldersklass är startfållan indelad i tre delar. Tre minuter innan din start-tid går du in i första delen där du checkas av mot startlistan. Två minuter innan kliver du in i nästa del där du kan ta en kontrollbeskrivning. En minut innan går du in i sista delen och väntar på startsignalen. Ungdomar får här ta sin karta och studera den. Övriga får vänta tills startsignalen går innan de får sin karta. När signalen går startar tiden och du ger dig iväg!
I de öppna klasserna är det enklare. Du checkas av mot startlistan, och därefter får du direkt ta din karta och kontrollbeskrivning. Du har tid att läsa in dig och när du känner dig redo startstämplar du och ger dig iväg.
Du passerar startpunkten (triangeln på kartan) som brukar ligga ett par tiotal meter från själva startplatsen och tar sedan alla kontroller på din bana i rätt ordning. Den sista kontrollen och upploppet är gemensam för alla klasser.
Efter loppet
När du går i mål målstämplar du på mållinjen och följer sedan fållan till utstämplingen (arrangören visar dig rätt). Där läses din SI-bricka av och du får en resultatremsa. Med utstämplingen vet också arrangören att just du kommit i mål.
Dusch och ombyte
Efter loppet duschar man och byter om. Ibland så är det en bit att gå till duschen. Då är det snitslat precis som till start.
Mat och dryck
Efter duschen är det bra att äta och dricka. Det går oftast att köpa smörgåsar, korv, hamburgare m.m. i ”markan” eller så tar man med sig egen matsäck. Oftast finns det även ett tält med sportförsäljning. Där kan man handla orienteringsskor, kompasser och andra orienterings-saker som annars kan vara svårt att få tag på i vanliga sportbutiker.
Hemresa
När vi är klara så åker vi hem. Hemma är vi igen oftast någon gång mellan 14:00 och 15:00.
Utrustning
- Lämpliga skor, gärna orienteringsskor med eller utan metalldubb. Heltäckande klädsel av typ lätta träningskläder, helst vår egen tävlingsdräkt. (Finns att köpa av klubben, prata med någon av våra ungdomsledare så hjälper vi till.)
- Kompass.
- SI-bricka. Egen eller lånad/hyrd av arangören.
- Ryggsäck/väska med ombyteskläder och handduk. Tänk på kläder och skor/stövlar efter väder, särskilt vid regn och kyla.
- Matsäck.